HMPStronic® XLpro
KONEOHJAUSJÄRJESTELMÄ

Techbelar Oy – Koneohjausjärjestelmiä lähes 30 vuoden kokemuksella

Techbelar Oy on kaivinkoneiden koneohjausjärjestelmien pioneereja Suomessa. Yritys on valmistanut koneohjausjärjestelmiä HMPStronic® -tuotemerkillä jo vuodesta 1995. Tänä päivänä lippulaivatuotteena on HMPStronic® XLpro 3D SITE -koneohjaus.

HMPStronicin tarina alkoi jo vuonna 1993, jolloin julkistettiin ensimmäiset yksinkertaiset 2D-järjestelmät. Vuonna 1995 maanrakennuskonealalta vahvan kokemuksen omaavat Markku ja Johanna Salomäki ostivat itselleen pienen ilmajokisen anturituotantoyrityksen, joka valmisti säätölogiikoita erilaisiin käyttökohteisiin. Markku keksi kokeilla olemassa olevia tuotteita muuntamalla ensimmäiset omalla ohjaus- ja anturitekniikalla olevat syvyysmittarit toimintaan. Näin syntyi Techbelar Oy 25 vuotta sitten.

- Vuonna 1996 esittelimme ensimmäisen oman Suomessa valmistetun kaivinkoneen reaaliaikaisen mittauksen ja samalla tuotemerkki HMPStronic® syntyi. Jo vuonna 1998 olimme Suomen Caterpillarin Road Show -kiertueella mukana. Laitteiden kehitystyötä tehtiin koko ajan ja vuonna 1999 laservastaanottimet otettiin käyttöön koneissa mm. kenttätöihin. Jopa viemäri- ja salaojatöissä käytettiin laservastaanottimia tasojen korkeuksien määrittämiseen ja ojankaivuuseen laser otettiin käyttöön niin sanotuksi vakiotuotteeksi. HMPStronic® otti nopeasti oman paikkansa markkinoilla, muistelee Markku Salomäki.

Järjestelmää esiteltiin tiiviisti myös ulkomailla.

- Toiminta laajentui nopeasti kattamaan myös ulkomaiset urakoitsijat. Olimme vahvasti esille messuilla ympäri Eurooppaa ja 2003 mennessä järjestelmiä oli toimitettu muun muassa Norjaan, Italiaan, Belgiaa, Ruotsiin, Venäjälle ja Viroon. Näin edettiin numeronäyttöisillä HMPStronic® GREENline ja GOLDseries -järjestelmillä aina vuoteen 2012 saakka.

XLpro syntyi

Vuonna 2011 Techbelar päätti vetäytyä hetkellisesti koneohjausjärjestelmämarkkinoilta.

- Otimme aikalisän, lähdimme rohkeasti kehittämään ja rakentamaan jotain uutta, jota ei vielä ollut koneenvalvontamarkkinoilla – syntyi ajatus langattomista HMStronic® XLpro -koneohjausjärjestelmästä. Tiesimme projektin erittäin haastavaksi ja lähdimme toteuttamaan sitä kärsivällisesti sitä kohti maalia. Suurin haaste oli antureiden virran kulutuksessa sekä reaaliaikaisuuden säilyttämisessä, jossa insinööritiimimme onnistui haasteellisien vaikeuksien jälkeen erittäin hyvin. Toinen haaste, jonka koimme, oli kehittää anturijärjestelmä joka toimisi ison raudan kyljessä.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 2014, julkaistiin ensimmäinen langaton HMPStronic® XLpro 2D -koneohjausjärjestelmä. Vuonna 2016 2D sai rinnalleen XLpro 3D Triangle -järjestelmän. Uusin, vuonna 2020 lanseerattu versio kantaa nimeä XLpro 3D SITE.

- Tiesimme jo varhaisessa vaiheessa hanketta tehdessämme, että 2D saa tulevaisuudessa rinnalleen 3D-järjestelmät. Suunnittelimme 2D:n toimimaan niin, että se on halutessa helppo päivittää 3D-järjestelmäksi. Android-pohjainen tietojärjestelmä mukautuu hyvin molempiin järjestelmiin ja isolla näytöllä varustettua koneohjausjärjestelmää on helppo käyttää. Tämän päivän 3D GNSS-koneohjausjärjestelmämme toimii kaikilla mahdollisilla sateliiteilla (GPS, Galileo, BeiDou ja Glonass).

Idea langattomasta järjestelmästä tuli ns. kantapään kautta.

- Loukkasin jalkani pahasti ollessani tekemässä koneeseen päivityksiä työmaalla. Makasin pitkään sairaalassa ja loukkaantumisen myötä aloin miettimään, miten järjestelmä saadaan toimimaan niin, ettei päivityksiä ym. pieniä huoltotöitä tarvitse hoitaa paikan päällä vaan ne voidaan tehdä etänä. Syntyi ajatus langattomasta järjestelmästä, jonka tiimimme päätti toteuttaa.

Vastaanotto markkinoilla on ollut kiitettävää.

- HMPStronic® XLpro -koneohjausjärjestelmien edut ovat kiistattomia. Suurin insinöörien keksintö oli saada globaali Google Drive mallien ja tietokantojen tiedonsiirtovälineeksi. Toinen vahvuutemme on langattomuus – anturit on helppo asentaa ja turhat johtojen vedot jäävät pois. Antureissa on pitkäikäiset patterit, jotka vaihdetaan vuoden välein uusiin – helppoa ja edullista. Ja mikä parasta, XLpro voidaan siirtää ja kalibroida nopeasti koneesta toiseen. XLpro -ohjelma on helppo päivittää android -app(applikaation) kautta.

Mikä tekee XLprosta pitkäikäisen ja ylivertaisen koneohjausjärjestelmän?

- Päivtyksen joustavuus, helppous ja siirrettävyys koneesta toiseen.

HMPStronic® XLpro 2D ja 3D SITE-järjestelmät sopivat kaiken merkkisiin koneisiin.

- Olemme langattomien koneohjauksien markkinajohtaja ja muun muassa Infrakit -integraatiokumppanuus takaa mallien ja käytön kansainvälisen vaatimustason.


HMPStronic® XLpro – suomalainen koneohjaus

XLpro -koneohjausjärjestelmät on kehitetty Suomessa kotimaiseen infrarakentamiseen ja sen tarpeisiin.

- Android-pohjainen, kuljettajaa opastava käyttöjärjestelmä, yhdistettynä langattomaan toimintavarmaan anturointiin tekevät reaaliaikaisesti koneohjausjärjestelmistämme lyömättömän kumppanin tarkkoihin maanrakennusalan töihin.

XLpro on päivitetty uudelle tiedonsiirrolle GNSS-vastaanottimien osalta ja tällä UUDELLA vastaanottimella saadaan näkyviin kaikki sateliitit GPS, Galileo, Beidou ja Glonass.

- Olemme keskittynyt koneenkäyttäjän osaamisen hallintaan koneohjauksessa siten, että käyttäjän on helppo siirtää mallit sähköpostista suoraan näytölle. Tällä takaamme, että kone on maksimikäytössä joka hetki antaen parhaan tuoton 2D / 3D -koneohjausinvestoinnille.

Anturointia päivitettiin syksyllä 2020.

- XLpro 2D xyz -anturointi sai uuden ilmeen ja samalla uusimme teknologiaa anturien toimintaan ja komponentointiin. Näillä uusinnoilla anturin käyttö parani paljon mukaan lukien käyttönopeus nousi 8-kertaiseksi, joka tarkoittaa reaaliaikaisuutta, samalla anturit voidaan vaihtaa ilman kalibrointia koneessa, mikäli tarve tähän tulee. Valmistus ja kalibrointi uuden tarkan koteloinnin ansiosta paransi toistettavuutta konekäytössä.

Näytön pikakiinnike lisää turvallisuutta.

- Pikakiinnike tuo helpon tavan lisätä laiteturvallisuutta ottamalla koko näyttöyksikkö mukaan työpäivän loputtua.

Lisäksi XLpro -järjestelmissä on puskulevyohjelma valmiina.

- Olemme kehittäneet uuden koneisiin tarkoitetun puskulevyohjelmiston. Valvomme GNSS-antennin avulla tarkkaa korkeutta ja levyanturoinnin avulla levynkallistusta pituus- sekä poikittaissuunnassa. Puskulevyohjelman käyttökohteita ovat muun muassa kaivukoneet, tiehöylät, puskukoneet, aurauskalusto, traktorin takalevy ja traktorikuormaajat. Saatavilla on myös anturipohjainen perälevyohjaus.


XLpro SITE 3D -tarkesauva

Uusi XLpro SITE 3D -tarkesauva on monikäyttöinen ammattiratkaisu tarkkeiden tekoon maastossa. GNSS-boxin avulla voit tehokkaasti hyödyntää XLpro 3D SITE -koneohjausta.

- Tarkesauvapaketti sisältää pikakiinnikkeen GNSS-boxille, teleskooppivartisen tarkesauvan vatupassilla, integroidun akkupaketin kiinnikkeen kyljessä, 3/4G antennin sekä latausjohdon (12/24V).

Tarkeruudusta saa paljon tärkeää tietoa.

- Tarkeruudussa on muun muassa Pohjoinen/Etelä -koordinaatit ja korkeuden valinta korkeusjärjestelmän mukaisesti. Kaikki tarkkeet voidaan nimetä erikseen sekä kansioida ja tallentaa pilvipalveluun. Pikakiinnityksellä oleva kosketusnäyttö on selkeä, tarkka ja helppokäyttöinen. Laiteturvallisuutta voi lisätä ottamalla koko näyttöyksikön mukaan työpäivän loputtua. Tarkesauva on erittäin hyvä lisälaite XLpro 3D SITE -koneohjauksen rinnalle.